Blog

Syyssäteitä – Vieton syystunnelmia taianomaisen suoluonnon keskellä. Video: Ilari Hassinen. Kuvauspaikka Tremanskärr, Espoo (N=6688528.326, E=375288.355).

Vietto kimonomekko

Mitä on laadukas materiaali? Onko se materiaali, joka ei mene koskaan rikki? Vai onko se materiaali, joka tuntuu hyvältä iholla? Onko kallis materiaali laadukasta? Valitettavasti laadukkaalle materiaalille ei ole yhtä toimivaa määritelmää, vaan se riippuu tuotteen käyttötarkoituksesta.

Yksi määritelmä laadukkaalle materiaalille voisi olla se, että se esimerkiksi kestää käyttöä tavallista paremmin tarkoituksensa mukaisessa käytössä. Esimerkiksi puuvillan kohdalla pitkäkuituinen puuvilla kestää paremmin ja on siksi laadukkaampaa kuin lyhytkuituinen. Pitkäkuituisen puuvillan tunnistaa usein sileästä pinnasta ja se on toki ihollakin mukavan tuntuista.

Materiaalin kestävyys riippuu myös siitä kuinka paksua tai tiiviiksi kudottua tai neulottua se on. Ohut ja harva kangas voi kulua helposti, vaikka se olisi kuinka laadukasta kuitua. Paksuna kankaana taas voi vaatimattomampikin laatu kestää hyvin. Ja tietysti erilaisista kankaista tehdään erityyppisiä tuotteita, kovaan kulutukseen ei kannata tehdä vaatetta ohuesta ja herkästä materiaalista ja toisaalta kauniisti laskeutuvaa juhlapukua ei ole järkevintä tehdä paksusta ja jäykästä materiaalista.

Kovalle kulutukselle joutuessaan kaikki kankaat kuluvat. Erittäin kovaa kulutusta kestäviä kankaita löytyy keinomateriaaleista, eli voi sanoa, että tietyissä tarkoituksissa synteettiset materiaalit ovat laadukkaampia kuin luonnonmateriaalit, vaikka muuten niillä ei aina olekaan niin mairitteleva maine. Keinokuituja käytetään usein lisäämään kestävyyttä luonnonmateriaalien seassa, ja usein tämä toimiikin. Osassa materiaaleja tämä taas saattaa aiheuttaa sen, että heikompi kuitu kuluu vielä nopeammin synteettisen kuidun vierestä, keinomateriaali ikään kuin kuluttaa luonnonmateriaalin pois.  Kuitujen sekoittaminen myös vaikeuttaa kierrättämistä, ja se onkin ihan oma näkökulmansa materiaaleihin.

Usein se mikä tuntuu iholla mukavimmalta, ei pärjää kestävyyskisassa kovin hyvin. Esimerkiksi merinovillaneulokset ovat tunnultaan sitä mukavampia mitä pehmoisempi niiden pinta on. Valitettavasti tämän ominaisuuden kääntöpuoli on se, että pehmoinen pinta todennäköisemmin nyppyyntyy ja hiertyy rikki helpommin hankauksessa.  Kuitenkin tuotteissa, joissa lämpimyys- ja pehmeysominaisuudet ovat tärkeimpiä juuri nämä materiaalit ovat laadukkaimpia. Omalla käytöllä ja vaatteiden huoltamisella on suuri vaikutus niiden kestävyyteen ja siistinä pysymiseen. Merinovillan hoidosta on oma artikkelinsa täällä.

Eri tuotteisiin sopii siis eri materiaalit, eikä suoraviivaisesti voi sanoa, että jokin materiaali olisi yksiselitteisesti hyvä- tai huonolaatuinen tarkastelematta kokonaisuutta. Esimerkiksi työvaatteissa voi olla erilaisia vaatimuksia kuin kotivaatteissa. Työssä vaatteet voivat joutua alttiiksi kovemmalle ja jatkuvammalle hankaukselle tai kankaaseen voi kohdistua äkillistä kulutusta esimerkiksi karkeita tai teräviä pintoja tai kankaan pintaan voi tarttua vaikkapa tarranauha, joka rikkoo kankaan pinnan valitettavan tehokkaasti. Kannattaa siis miettiä vaatteiden materiaaleja sen mukaan missä ja miten niitä aikoo käyttää. Jos asiaan liittyen tulee jotain mieltä askarruttavaa, kannattaa ottaa epäröimättä yhteyttä vaikkapa sähköpostitse!

Vietolla on uusi tuotantopaikka Tampereella, kun kotimaisesta tekstiiliosaamisestaan tunnettu SNT-Group alkoi valmistaa trikootuotteita. Aiemmin Hattulassa sijainneen Sik-Sak Tuvan yritystoiminta siirtyi yrityskaupoissa SNT-Groupille ja nyt jatkossa Vieton pienet sarjat ommellaan Tampereen Raholassa. Tämän lisäksi Helsingissä Ompelimo M. Suvinen jatkaa entiseen malliin pääasiassa yksittäiskappaleiden ompelua, joten edelleen on mahdollista tilata Vietto-tuotteita mittamuutoksin ilman lisäkuluja.

Vieton keväinen ystävämyynti pidetään taas, tosin tälläkin kertaa pelkästään verkkotapahtumana Vietto-kaupassa. Tapahtuma alkaa keskiviikkona 24.3.2021 ja jatkuu seuraavan viikon sunnuntaihin 4.4. saakka. Tarjolle tulee samplekappaleita, värierien viimeisiä, lievästi II-laatuisia tuotteita ja yksittäiskappaleita. Hinnat ovat ystävämyyntituotteilla aina huomattavasti normaalihintoja edullisempia, joten tapahtuma onkin hyvä tilaisuus bongata aarteita. Vietto ei järjestä ns. kausialeja, joissa ylijääneitä tuotteita myydään hirmuisin alennuksin, vaan tuotteita valmistetaan alunalkaenkin pieniä määriä. Ystävämyyntien tuotteet ovat useimmiten yksittäiskappaleita eli jos löytää mieleisensä tuotteen niin ei kannata jäädä viivyttelemään tilauksen kanssa!

Ensimmäistä kertaa koskaan Vietto on talvilomalla niin että verkkokauppa on suljettuna. Tauko kestää 7.2.2021 saakka. Syynä tähän on mm. tämänhetkiset vaikeudet tuotteiden toimituksissa. Loman jälkeen palataan sitten uudella innolla, toivottavasti muutamien kevätuutuuksien kera! Jos on jotain mikä askarruttaa mieltä tai muuta asiaa, niin kannattaa ottaa yhteyttä sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella. Ihanat jälleenmyyjämme palvelevat toki loman aikana! Nähdään pian!

Mitä olisi joulunalusaika täysin ilman joulutapahtumia? Tänä poikkeuksellisena vuonna 2020 joulumyyjäiset jäävät nyt kokonaan väliin. Siksipä päätettiin pitää Vieton oma verkkojoulutapahtuma Joulun Viettoa 6.-13.12.2020 aikana. Joka päivälle on luvassa tarjouksia ja yllätyksiä, joten kannattaa seurata Vieton sosiaalisen median kanavia tai verkkokauppaa. Joulutarjouksille tulee oma osastonsa, joten niitä on helppo seurata. Huom! Tarjousten voimassaoloaikaa on pidennetty, kaikki tarjoukset ovat voimassa sunnuntaihin 20.12. Siihen mennessä tehdyt tilaukset myös ehtivät vielä perille postitse jouluksi, toki sillä varauksella että tuotetta on varastossa.

Myyntiin tulevat myös lahjakortit, joten jos lahjatoive ei ole selvinnyt tai ostosten tekeminen jää viime tippaan, lahjakortti on aina hyvä vaihtoehto! Lahjakortti toimitetaan perille saajalle automaattisesti sähköisessä muodossa, toimitusajankohdan voi itse valita. Toimii siis myös viime hetken etälahjana silloin kun paketti ei enää ehdi jouluksi perille!

Joulunalusajan tilauksissa on pidempi vaihto- ja palautusaika, jotta oikeat koot ehtii vaihtamaan rauhassa joulun jälkeen kun paketit on avattu. Palautusaikaa on jouluaatosta laskien kaksi viikkoa eteenpäin eli 7.1.2021 saakka. Jos jokin asia askarruttaa niin kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa sähköpostitse. Ihanaa joulun odotusta!