• eettinen muoti

Aina välillä kuulee, että Vieton pakettien toimitus kestää liian kauan. Verkkokaupoihin on määritelty 10 vuorokauden toimitusaika, tosin juuri koskaan toimitus ei kestä niin kauaa, vaan noin 2 – 4 päivää. Mikä siinä sitten oikein kestää? Vietolla ei ole isoja varastoja tuotteita, vaan niitä tehdään koko ajan tarpeen mukaan. Tämä on ekologista, koska turhia tuotteita ei näin tule. Samasta syystä Vietto ei pidä mitään -50% – -70% aleja, mutta se onkin sitten toinen tarina! Koska tuotteita on valmiina vain vähän, aina välillä päädytään tilanteeseen että tuotteet valmistetaan vasta tilauksen tultua. Esimerkiksi Urban Art deco mekot tehdään käytännössä aina tilauksesta, koska ne ovat varsin työläitä yksitellen tehtävien kalvoprinttien takia. Tämän toimintatavan mahdollistaa se, että Vieton tuotteet ommellaan suurelta osin Helsingissä, Ompelimo M.Suvisella Malminkartanossa.

Logistiikkaketju on niin lyhyt kuin mahdollista, ja sen ansiosta toimitus viivästyy normaalisti vain yhdellä päivällä, vaikka tuote ommeltaisiin vasta tilauksen jälkeen. Toinen syy pidempään toimitusaikaan varautumiselle on se, että sekä Vietto että Ompelimo M.Suvinen ovat yhden naisen yrityksiä. Jos jompi kumpi tai äärimmillään molemmat tekijät ovat vaikkapa sairaana yhtaikaa, ei tuotteita valitettavasti synny ja viivettä tulee. Onneksi nämä tilanteet ovat todella harvinaisia! Jos toimitusaika askarruttaa tai tuotteella on kiire, kannattaa epäröimättä ottaa yhteyttä Viettoon osoitteeseen info(at)vietto.fi ja tiedustella mikä varaston tilanne on.

Mielenkiinto vaatteiden alkuperää ja valmistusolosuhteita kohtaan on ilahduttavasti lisääntynyt viime vuosina. Ekologisuuden lisäksi on kiinnitetty huomiota tuotannon kestävyyteen laajemminkin.

Vietto-merkillä tuotannon vastuullisuus on ollut lähtökohtana aina siitä lähtien, kun yritys perustettiin vuonna 2007. Tuotteet on suunniteltu siten, että ne säilyttävät kiinnostavuutensa ja kestävät käytössä. Yrityksen toiminta lähti alun perin liikkeelle kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä, joka edelleen muodostaa osan tuotantoa. Toiminnan laajentuessa käyttöön on otettu myös uusia, eettisesti tuotettuja kankaita.

Kaikki Vietto-tuotteet on alusta saakka valmistettu Suomessa. Suurin osa vaatteista ommellaan pieninä sarjoina pienompelimotyönä Helsingin Malminkartanossa. Alihankkijana toimii Ompelimo M.Suvinen, jonka koneet pyörivät tuulisähköllä. Lisäksi Viettoa ommellaan myös Hattulassa Sik-Sak Tupa nimisessä yrityksessä.

Vieton tuotantoketju on täysin läpinäkyvä ja valmistus pidetään jatkossakin Suomessa. Lyhyet toimitusmatkat ja hyvät yhteydet jälleenmyyjiin takaavat joustavuuden. Toimituserät ovat pieniä, jolloin tuotteita valmistetaan vain tarvittava määrä. Asiakkaiden toiveesta vaatteisiin on mahdollista tehdä pieniä mittamuutoksia ja muita muokkauksia.

Vietto-merkin suunnittelija Minna Kaartinen ja ompelija Maarit Suvinen Vaatevallankumous-kampanjan kuvassa.

Suurin osa Vieton käyttämistä kankaista tulee Orivedeltä, Orneule Oy -nimiseltä yritykseltä. Tavoitteena on osaltaan ylläpitää kotimaista kangastuotantoa, jota on jäljellä enää vähän. Yhteistyön vahvuuksia ovat asioinnin sujuvuus, nopeat toimitusajat ja tilausten mitoitus materiaalitarpeen mukaan.  Vuodesta 2017 Orneule on valmistanut Vieton omia, uniikkeja villaneuloskuoseja. Vuoden 2018 kesällä taas myyntiin tuli Aitoossa sijaitsevan Printscorpion Vietolle painamasta luomupuuvillaneuloksesta tehdyt tuotteet. Printscorpion käyttämä luomupuuvillaneulos on suomalaisen Rauteksin neulomaa. Omien kuosien ja printtikankaiden tilaamisessa on suosittu siis niin pitkälle kuin mahdollista suomalaisia toimijoita.

Orneuleelta hankitaan mm. luomupuuvillaa, bambu/lycra-sekoitetta ja villaneuloksia. Kankaat ovat laadukkaita. Merinovillaneulokset ovat eläinsuojelun näkökulmasta eettisemmin tuotettua mulesing-vapaata villaa.

Huomattava osa Vieton materiaalista hankitaan suomalaisen tekstiiliteollisuuden ylijäämänä. Käyttöön on otettu kangaseriä, jotka ovat teollisuudessa jääneet jäljelle aiemmasta tuotannosta. Vieton mallistossa on luotu kekseliäitä tapoja käyttää erilaisia ylijäämämateriaaleja ja tätä kautta on vähennetty tarvetta käyttää täysin uutta kangasta.

Ulkomailta on tähän mennessä hankittu ainoastaan 100 %:sta hamppua, jonka kaikkein ekologisinta tyyppiä, mekaanisesti muokattua hamppukuitua, tuotetaan Romaniassa.

Uusien kierrätettyjen ja puupohjoisten materiaalien kehittäminen etenee paraikaa hyvin kiinnostavalla tavalla, ja kehitystä seurataan tiiviisti. Vietto pystyy ottamaan nopeasti käyttöön uusia ekologisia kangaslaatuja, kun niitä tulee markkinoille.

Vieton tuotevalikoimaan kuuluu useita erilaisia printtituotteita. Tyyliltään tunnistettavat printtikuviot ovat saaneet innoituksensa mm. arkkitehtuurista, taiteesta ja luonnosta, ja ne on suunniteltu Minna Kaartisen ja Nina Kaartisen yhteistyönä.

Printit tehdään tällä hetkellä kaikki itse kalvoprinttimenetelmällä. Printti leikataan ranskalaisesta polyuretaanikalvosta, ja kuvio prässätään lämmön ja paineen avulla kiinni kankaaseen. Menetelmä mahdollistaa kalvon säästäväisen käytön, eikä siinä käytetä lainkaan vettä. Kalvoprinteillä saadaan erittäin värikylläisiä printtejä, jotka kestävät käyttöä hyvin pitkään.

Helsingin sanomissa 5.11.17 julkaistussa artikkelissa kerrottiin suomalaisten kuluttajien haluavan ostaa enemmän kotimaisten vaatemerkkien tuotteita. Tällä hetkellä suuret valmistajat ovat siirtäneet tuotantonsa lähes kokonaan ulkomaille. Artikkelissa Marimekko, Luhta ja Reima perustelevat tuotannon siirtämistä kustannuskysymyksillä ja osaamisen saatavuudella. On jäänyt kotimaisten pienmerkkien varaan vastata kuluttajien toiveeseen.

Vieton tuotanto on ollut alusta alkaen eli jo vuodesta 2007 sataprosenttisesti kotimaista ja tämän vuoden puolella on tuotantoa laajennettu, kun avuksi alihankintaan saatiin PaaPii Design. Tällä hetkellä osan Vieton vaatteista valmistaa siis kymmenen henkeä työllistävä vaatetehdas Kokkolassa. Lyhyet toimitusmatkat, tuotantoketjun läpinäkyvyys ja kotimaisen työn tukeminen ovat tärkeitä kulmakiviä Vietolle ekologisen ja kestävän muodin vaatemerkkinä. Asiakkaat haluavat tietää missä oloissa heidän vaatteensa on tehty.

Onkin ilahduttava uutinen, että PaaPii Designin lisäksi myös muita kotimaisia vaatetehtaita on avattu. Kun uutta alihankkijaa lähdettiin hakemaan, niin nopeasti huomasi, että tehtävä ei ole helppo. Kaikilta kotimaisilta toimijoilta ei kyselyihin saanut edes vastausta. Yhteistyö PaaPii Designin kanssa lähti kuitenkin reippaasti käyntiin ja uusin mallisto on esimerkki siitä kotimaisesta osaamisesta, jota Helsingin sanomien artikkelinkin mukaan Suomesta löytyy.

Tässä vaatetehtaassa Kokkolassa valmistuvat Vieton uuden malliston vaatteet.

Dashing Designers: Website, Facebook, Instagram





Kuva: Emilia Savolainen Go to website

Meikki ja hiukset: Milla Stålhandske

Malli: Minna Kosonen Go to Instagram

Tuottaja: Maiju Markkanen Go to Instagram

Kuvausmeikki on tehty yhteistyössä Zao Organicsin kanssa. Heidän tuotteisiin pääset tutustumaan enemmän täällä. 

Kasvot: Blush (sävy 322)

Silmät: Mineral touch (sävy 531), eyeshadow (sävy 119)

Huulet: rajauskynä (sävy 608), Lip polish (sävy 032)

Vietto on saanut sekä Avainlipun että Design from Finland -merkit tunnukseksi Suomessa suunnitelluista ja valmistetuista tuotteista. Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki myönnetään ainutlaatuiselle suomalaiselle muotoilulle, ja se kertoo yrityksen panostaneen edelläkävijänä suomalaiseen muotoiluun. Avainlippu taas voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa. Suomalaisten kustannusten osuus tuotteen omakustannusarvosta, eli kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia.

Vietto-tuotteet ompelee helsinkiläinen Ompelimo M.Suvinen.  Tuotannosta on tulossa oma artikkelinsa pian! Jälkihuomautus: vastuullisuudesta ja sen myötä tuotannosta löytyy nyt kokonaan oma sivunsa!