Vietto kimonomekko

Mitä on laadukas materiaali? Onko se materiaali, joka ei mene koskaan rikki? Vai onko se materiaali, joka tuntuu hyvältä iholla? Onko kallis materiaali laadukasta? Valitettavasti laadukkaalle materiaalille ei ole yhtä toimivaa määritelmää, vaan se riippuu tuotteen käyttötarkoituksesta.

Yksi määritelmä laadukkaalle materiaalille voisi olla se, että se esimerkiksi kestää käyttöä tavallista paremmin tarkoituksensa mukaisessa käytössä. Esimerkiksi puuvillan kohdalla pitkäkuituinen puuvilla kestää paremmin ja on siksi laadukkaampaa kuin lyhytkuituinen. Pitkäkuituisen puuvillan tunnistaa usein sileästä pinnasta ja se on toki ihollakin mukavan tuntuista.

Materiaalin kestävyys riippuu myös siitä kuinka paksua tai tiiviiksi kudottua tai neulottua se on. Ohut ja harva kangas voi kulua helposti, vaikka se olisi kuinka laadukasta kuitua. Paksuna kankaana taas voi vaatimattomampikin laatu kestää hyvin. Ja tietysti erilaisista kankaista tehdään erityyppisiä tuotteita, kovaan kulutukseen ei kannata tehdä vaatetta ohuesta ja herkästä materiaalista ja toisaalta kauniisti laskeutuvaa juhlapukua ei ole järkevintä tehdä paksusta ja jäykästä materiaalista.

Kovalle kulutukselle joutuessaan kaikki kankaat kuluvat. Erittäin kovaa kulutusta kestäviä kankaita löytyy keinomateriaaleista, eli voi sanoa, että tietyissä tarkoituksissa synteettiset materiaalit ovat laadukkaampia kuin luonnonmateriaalit, vaikka muuten niillä ei aina olekaan niin mairitteleva maine. Keinokuituja käytetään usein lisäämään kestävyyttä luonnonmateriaalien seassa, ja usein tämä toimiikin. Osassa materiaaleja tämä taas saattaa aiheuttaa sen, että heikompi kuitu kuluu vielä nopeammin synteettisen kuidun vierestä, keinomateriaali ikään kuin kuluttaa luonnonmateriaalin pois.  Kuitujen sekoittaminen myös vaikeuttaa kierrättämistä, ja se onkin ihan oma näkökulmansa materiaaleihin.

Usein se mikä tuntuu iholla mukavimmalta, ei pärjää kestävyyskisassa kovin hyvin. Esimerkiksi merinovillaneulokset ovat tunnultaan sitä mukavampia mitä pehmoisempi niiden pinta on. Valitettavasti tämän ominaisuuden kääntöpuoli on se, että pehmoinen pinta todennäköisemmin nyppyyntyy ja hiertyy rikki helpommin hankauksessa.  Kuitenkin tuotteissa, joissa lämpimyys- ja pehmeysominaisuudet ovat tärkeimpiä juuri nämä materiaalit ovat laadukkaimpia. Omalla käytöllä ja vaatteiden huoltamisella on suuri vaikutus niiden kestävyyteen ja siistinä pysymiseen. Merinovillan hoidosta on oma artikkelinsa täällä.

Eri tuotteisiin sopii siis eri materiaalit, eikä suoraviivaisesti voi sanoa, että jokin materiaali olisi yksiselitteisesti hyvä- tai huonolaatuinen tarkastelematta kokonaisuutta. Esimerkiksi työvaatteissa voi olla erilaisia vaatimuksia kuin kotivaatteissa. Työssä vaatteet voivat joutua alttiiksi kovemmalle ja jatkuvammalle hankaukselle tai kankaaseen voi kohdistua äkillistä kulutusta esimerkiksi karkeita tai teräviä pintoja tai kankaan pintaan voi tarttua vaikkapa tarranauha, joka rikkoo kankaan pinnan valitettavan tehokkaasti. Kannattaa siis miettiä vaatteiden materiaaleja sen mukaan missä ja miten niitä aikoo käyttää. Jos asiaan liittyen tulee jotain mieltä askarruttavaa, kannattaa ottaa epäröimättä yhteyttä vaikkapa sähköpostitse!