Mielenkiinto vaatteiden alkuperää ja valmistusolosuhteita kohtaan on ilahduttavasti lisääntynyt viime vuosina. Ekologisuuden lisäksi on kiinnitetty huomiota tuotannon kestävyyteen laajemminkin.

Vietto-merkillä tuotannon vastuullisuus on ollut lähtökohtana aina siitä lähtien, kun yritys perustettiin vuonna 2007. Tuotteet on suunniteltu siten, että ne säilyttävät kiinnostavuutensa ja kestävät käytössä. Yrityksen toiminta lähti alun perin liikkeelle kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä, joka edelleen muodostaa osan tuotantoa. Toiminnan laajentuessa käyttöön on otettu myös uusia, eettisesti tuotettuja kankaita.

Kaikki Vietto-tuotteet on alusta saakka valmistettu Suomessa. Suurin osa vaatteista ommellaan pieninä sarjoina pienompelimotyönä Helsingin Malminkartanossa. Alihankkijana toimii Ompelimo M.Suvinen, jonka koneet pyörivät tuulisähköllä. Lisäksi Viettoa ommellaan myös Hattulassa Sik-Sak Tupa nimisessä yrityksessä.

Vieton tuotantoketju on täysin läpinäkyvä ja valmistus pidetään jatkossakin Suomessa. Lyhyet toimitusmatkat ja hyvät yhteydet jälleenmyyjiin takaavat joustavuuden. Toimituserät ovat pieniä, jolloin tuotteita valmistetaan vain tarvittava määrä. Asiakkaiden toiveesta vaatteisiin on mahdollista tehdä pieniä mittamuutoksia ja muita muokkauksia.

Vietto-merkin suunnittelija Minna Kaartinen ja ompelija Maarit Suvinen Vaatevallankumous-kampanjan kuvassa.

Suurin osa Vieton käyttämistä kankaista tulee Orivedeltä, Orneule Oy -nimiseltä yritykseltä. Tavoitteena on osaltaan ylläpitää kotimaista kangastuotantoa, jota on jäljellä enää vähän. Yhteistyön vahvuuksia ovat asioinnin sujuvuus, nopeat toimitusajat ja tilausten mitoitus materiaalitarpeen mukaan.  Vuodesta 2017 Orneule on valmistanut Vieton omia, uniikkeja villaneuloskuoseja. Vuoden 2018 kesällä taas myyntiin tuli Aitoossa sijaitsevan Printscorpion Vietolle painamasta luomupuuvillaneuloksesta tehdyt tuotteet. Printscorpion käyttämä luomupuuvillaneulos on suomalaisen Rauteksin neulomaa. Omien kuosien ja printtikankaiden tilaamisessa on suosittu siis niin pitkälle kuin mahdollista suomalaisia toimijoita.

Orneuleelta hankitaan mm. luomupuuvillaa, bambu/lycra-sekoitetta ja villaneuloksia. Kankaat ovat laadukkaita. Merinovillaneulokset ovat eläinsuojelun näkökulmasta eettisemmin tuotettua mulesing-vapaata villaa.

Huomattava osa Vieton materiaalista hankitaan suomalaisen tekstiiliteollisuuden ylijäämänä. Käyttöön on otettu kangaseriä, jotka ovat teollisuudessa jääneet jäljelle aiemmasta tuotannosta. Vieton mallistossa on luotu kekseliäitä tapoja käyttää erilaisia ylijäämämateriaaleja ja tätä kautta on vähennetty tarvetta käyttää täysin uutta kangasta.

Ulkomailta on tähän mennessä hankittu ainoastaan 100 %:sta hamppua, jonka kaikkein ekologisinta tyyppiä, mekaanisesti muokattua hamppukuitua, tuotetaan Romaniassa.

Uusien kierrätettyjen ja puupohjoisten materiaalien kehittäminen etenee paraikaa hyvin kiinnostavalla tavalla, ja kehitystä seurataan tiiviisti. Vietto pystyy ottamaan nopeasti käyttöön uusia ekologisia kangaslaatuja, kun niitä tulee markkinoille.

Vieton tuotevalikoimaan kuuluu useita erilaisia printtituotteita. Tyyliltään tunnistettavat printtikuviot ovat saaneet innoituksensa mm. arkkitehtuurista, taiteesta ja luonnosta, ja ne on suunniteltu Minna Kaartisen ja Nina Kaartisen yhteistyönä.

Printit tehdään tällä hetkellä kaikki itse kalvoprinttimenetelmällä. Printti leikataan ranskalaisesta polyuretaanikalvosta, ja kuvio prässätään lämmön ja paineen avulla kiinni kankaaseen. Menetelmä mahdollistaa kalvon säästäväisen käytön, eikä siinä käytetä lainkaan vettä. Kalvoprinteillä saadaan erittäin värikylläisiä printtejä, jotka kestävät käyttöä hyvin pitkään.