Blog


Tuotanto kasvaa kotimaisin voimin / Vietto production grows in Finland

Helsingin sanomissa 5.11.17 julkaistussa artikkelissa kerrottiin suomalaisten kuluttajien haluavan ostaa enemmän kotimaisten vaatemerkkien tuotteita. Tällä hetkellä suuret valmistajat ovat siirtäneet tuotantonsa lähes kokonaan ulkomaille. Artikkelissa Marimekko, Luhta ja Reima perustelevat tuotannon siirtämistä kustannuskysymyksillä ja osaamisen saatavuudella. On jäänyt kotimaisten pienmerkkien varaan vastata kuluttajien toiveeseen.

Vieton tuotanto on ollut alusta alkaen eli jo vuodesta 2007 sataprosenttisesti kotimaista ja tämän vuoden puolella on tuotantoa laajennettu, kun avuksi alihankintaan saatiin PaaPii Design. Tällä hetkellä osan Vieton vaatteista valmistaa siis kymmenen henkeä työllistävä vaatetehdas Kokkolassa. Lyhyet toimitusmatkat, tuotantoketjun läpinäkyvyys ja kotimaisen työn tukeminen ovat tärkeitä kulmakiviä Vietolle ekologisen ja kestävän muodin vaatemerkkinä. Asiakkaat haluavat tietää missä oloissa heidän vaatteensa on tehty.

Onkin ilahduttava uutinen, että PaaPii Designin lisäksi myös muita kotimaisia vaatetehtaita on avattu. Kun uutta alihankkijaa lähdettiin hakemaan, niin nopeasti huomasi, että tehtävä ei ole helppo. Kaikilta kotimaisilta toimijoilta ei kyselyihin saanut edes vastausta. Yhteistyö PaaPii Designin kanssa lähti kuitenkin reippaasti käyntiin ja uusin mallisto on esimerkki siitä kotimaisesta osaamisesta, jota Helsingin sanomien artikkelinkin mukaan Suomesta löytyy.

Tässä vaatetehtaassa Kokkolassa valmistuvat Vieton uuden malliston vaatteet.

Recent consumer reports tell that there´s growing demand for domestic made clothes and textiles in Finland. While biggest Finnish fashion brands like Marimekko, Luhta and Reima have taken their production to other countries after cost efficiency and labour force, it has offered position for small labels to respond to the consumers request.

Vietto´s production has been 100% Finnish since the brand started in 2007.  This year production capacity has grown since Vietto teamed up with a new subcontractor PaaPii Design. At the moment Vietto`s clothes are partly made in Kokkola in a clothing factory which employs ten people. Short delivery distances, transparency of the production methods and supporting Finnish employment are corner stones for Vietto as an ecological and sustainable fashion brand.

Consumers thrive to know where their clothes are made. This growing trend has created opportunities for PaaPii Design and other Finnish clothing factories to open new sites. While searching for a new subcontractor it became evident that it is not an easy task. Some of the inquiries did not even get a response. Co operation with PaaPii however started swiftly and the new line ”Longing for distance” is a perfect example of the Finnish knowhow that the article in Helsingin Sanomat recently presented.